Farlige el-skader kan ramme vores helbred og sundhed.

Farlige el-skader kan ramme dit helbred

Flere og flere danskere kan godt lide selv at fikse og reparere ting i hjemmet. Internettet boomer i disse tider med diverse former for guides til gør-det-selv-arbejde. Specielt inden for el-arbejdet er danskerne blevet vilde med at udføre arbejdet selv. Hvad mange danskere dog ikke ved er, at meget el-arbejde ikke må udføres af privatpersoner, da det kan medføre alvorlige el-skader, som kan have varige konsekvenser resten af livet.

Gør-det-selv el-arbejde medføre store risici, hvis du ikke ved præcist, hvad du foretager dig. Ulykkesstatistikken viser, at flere og flere danskere ender på skadestuen på grund af el-skader. I 2014 var over 7000 danskere kommet til skade på grund af el-arbejdet, og hvert år dør omkring 2-8 personer grundet elektrisk stød. De mest almindelige årsager til el-ulykker sker ved reparation af stikkontakter, udskiftning af pærer eller berøring af fatninger eller defekte ledninger. Alle disse ting er lovlige for danskerne at udføre, men hvis man ikke tager sine forholdsregler, kan dette være ligeså farligt, som det ulovlige el-arbejde. Ulovligt el-arbejde for privatpersoner kan eksempelvis være installation af nye stikkontakter eller elinstallationer på måler- eller gruppetavlen i boligen. Dette kræver en autoriseret elektriker, der ved præcist, hvad han eller hun foretager sig. Overholder man ikke loven eller er uforsigtig med det lovlige gør-det-selv-arbejde, så kan det have alvorlige konsekvenser for fremtiden.

El-skadernes sundhedsmæssige konsekvenser

Alvorlige el-skader forekommer, når en stor mængde elektricitet passere gennem kroppen. Disse strømulykker kan forårsage mange alvorlige symptomer, som ikke umiddelbart kan mærkes lige efter ulykken. 3 skader kan fremhæves som værende de hyppigste eller de farligste:

  1. Forbrænding på huden er en af de hyppigste skader efter en el-ulykke. Der kan både forekomme milde forbrændinger men også sværere forbrændinger, som kan være særdeles farlige for helbredet. Uanset er det vigtigt at søge læge lige efter ulykken indtræffer.
  2. Chok ved elektrisk stød kan forårsage muskelsammentrækninger, som i sidste ende kan medføre skader på rygsøjlen samt brækkede knogler.
  3. Elektrisk stød kan som det farligste forårsage en forstyrret hjerterytme, som i værste fald kan medføre hjertestop. Selvom man ikke umiddelbart føler smerte eller utilpashed, så kan ulykken udvikle problemer eller skader i timer eller dage efter selve stødet fandt sted.

Det vigtigste er, at uanset hvor betydelig eller ubetydelig du føler el-ulykken har været, så skal du med det samme søge lægehjælp, da ulykken kan give alvorlige indvendige skader på kroppen, som du ikke selv er bevidst om. Det kræver en lægelig undersøgelse og eventuel behandling for at undgå varige mén i fremtiden. For mange er det nødvendigt at blive indlagt med henblik på observation i flere dage.

I samme øjeblik som ulykken indtræffer kan du som pårørende hjælpe til inden ambulancen kommer. Det er vigtigt ikke at tilnærme sig den tilskadekommen før strømmen er blevet slukket. Hvis du opdager, at personen ikke har nogen puls eller ikke trækker vejret, bør du udøve første hjælp. Det er altid bedre at gøre noget end at gøre ingenting. Det er næsten umuligt at begå fejl.

Personskader er selvfølgelig nogle af de værste skader, der kan ske. Det er dog ikke kun personskader som forkert el-arbejde kan forårsage. En hyppig konsekvens af dårlig udført gør-det-selv el-arbejde er brande. Flere huse brænder som konsekvens ned til grunden og skal bygges op helt fra ny. Som hovedregel dækker forsikringen denne skade, men er skylden din og ulykken meget omfattende kan forsikringsselskaber kræve regres, hvilket betyder, at du i sidste ende vil få en regning fra dem.

Undgå el-skader ved at benytte en autoriseret elektriker

El-skader kan nemt undgås, hvis du tager dig dine forholdsregler. Det er vigtigt hele tiden at være bevidst om, hvad der er lovligt at udføre, og hvor du er nødsaget til at kontakte en faglært elektriker. Er du i tvivl om, hvad der præcist er lovligt og ulovligt kan det være en god idé at sætte sig ind i reglerne enten via internettet eller ved at kontakte din lokale elektriker eller el-installatør, for at være helt sikker på, at det du foretager dig, er korrekt. Vil du være på den helt sikre side er det selvfølgelig en god idé at lade en faglært elektriker udføre alt el-arbejde og dermed nøjes med at gøre det, du ved, du kan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *