Hvad er MCS?

Hvad er MCS?

MCS står for Multiple Chemical Sensitivity, der er en sygdom som opstår på baggrund af duft- og kemikalieoverfølsomhed. Bivirkningerne ses ved indånding af forskellige kemiske stoffer, som findes i små mængder i luften. Der siges idag af være omkring 17.000 danskere der lider af Multiple Chemical Sensitivity men antallet er formentlig væsentlig højere. Både unge, ældre, kvinder og mænd kan blive ramt af MCS før eller senere i livet.

Kemikalieoverfølsomhed kan opstå ved få sekunders indånding af f.eks. tobaksrøg, partikler fra maling, udstødning eller noget så simpelt som ristet brød. Nogle af hårdere ramt end andre og symptomerne kan komme med forsinkelse, nogle gange flere timer efter eksponering.

Mange af dem der er ramt af sygdommen har desuden en lav tolerance for alkohol og kan ofte ikke tåle selv små mængder.

Årsager til MCS

Mennesker med MCS bliver med andre ord provokeret af et andet stof. Ofte et stof man kan dufte og som har kemiske forbindelser. Nogle stoffer er dog uden lugt og stofferne kan også forekomme i fødevarer. Nogle af de provokatorer der kan fremkalde en reaktion er:

 • Perfume
 • Rengøringsmidler
 • Tokabsrøg
 • Sterinlys
 • Fyrværkeri
 • Maling
 • Tjære
 • Lim, eddike, opløsningsmidler m.m.

MCS er ikke allergi

Mange forbinder MCS med allergi eller en forgiftning, fordi symptomerne kan minde meget om eksempelvis høfeber eller astma. Mekanismerne bag er dog meget anderledes ifølge forskere. Ved allergi vil det være kroppens immunforsvar der reagerer, når den udsættes for stoffer man ikke kan tåle. Dermed dannes der antistoffer mod proteinstoffer, f.eks. fra dyr, mider, pollen og lignende. Allergi har desuden ofte betydning for astma, høfeber og eksem, hvilket kan afdækkes med en allergitest.

Ved duft- og kemikalieoverfølsomhed kan man ikke teste for duft- og kemikalieoverfølsomhed, da der ikke er påvist antistoffer eller reaktioner fra immunforsvaret overfor de kemiske stoffer, som kroppen reagerer på. Andre oplever deres tilstand som en forgiftning. En forgiftningsmekanisme forudsætter dog en form for eksponering og typisk med stigende effekt, f.eks. igennem deres job. Der er dog ikke tal på (ifølge Toksikologi i Arbejdsmiljøet) på at duft- og kemikalieoverfølsomhed er hyppigere blandt personer, der bliver udsat for høje kemiske niveauer i dagligdagen.

Hvis du vil vide mere om MCS, behandling eller har brug for gratis rådgivning, så anbefaler vi at besøge Astma Allergi Danmark for mere information og kontaktoplysninger.

2 comments

 1. Jeg har mange af disse symptomer som svarer til mcs.
  Hvordan kan man få behandlet det? Det er svært at leve med dette forfærdeligt tilstand hver dag og især busserne og skolen hvor jeg er nød til at side i en lokale med folk der har masse parfume på. De har det svært at forstå hvor meget det påvirke os andre der har det meget dårligt af det.Det er meget nemmere at leve midt i en skov

  1. Du kan tage mildin eller loratadin, mildin virker hurtigst du kan tage op til 12 piller om dagen (de sløver ikke). Det er en allergi læge (ligger inde ved trianglen i kbh.) der har givet mig den ordinering, Jeg kender alt til det jeg har levet med sygdommen i snart 31 år. Men fik først diagnosen for knapt 10 år siden. Men der er så vandvittigt mange mennesker der ikke forstår denne sygdom. Og bare det at have en håndværker på besøg kan give voldsomme problemer. Hvor man propper sig med medicin for at holde ud at være i sit eget hjem. Men heldig hvis bliver der forsket meget mere i det idag en for bare 10 år siden og det er blevet mere annerkendt at man har den sygdom. God råd hvad du køber af nyt, tøj, møbler m.v. vask det grundigt i parfumefri rengøringsmidler. Der findes mange gode produkter der er parfumefri idag, jeg selv kan ikke tåle neutrals produkter, de kommer noget i som jeg slår ud af, men de billige fra rema 1000 virker fantastisk for mig. Men på sigt skal du være forberedt på at din sygdom kun bliver værre med tiden, beklager den information.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *