Overfølsomhedssygdomme og allergi ved kemikalier i luften.

Overfølsomhedssygdomme og allergi

Overfølsomhedssygdomme eller allergi er kroppens reaktion på nogle stoffer eller kemikalier, som den kort sagt ikke synes om. Disse stoffer eller kemikalier kan både være i form af pollen fra blomster og planter, perfume eller afdampning fra maling. Der er altså ikke nødvendigvis skadelige stoffer som kroppens immunforsvar siger nej til. Også selvom immunforsvaret identificerer det som en potentiel trussel som den skal forsvare sig mod.

Symptomer ved overfølsomhed kan opstå i form af kløen i øjne, stoppet næse, vejrtrækningsproblemer og lignende. Symptomer kan variere meget fra person til person. Der findes iøvrigt forskellige former for allergier som kan indplaceres i de 3 hovedkategorier; kontaktallergi, madallergi og luftvejsallergi. De mest udbredte årsager til allergi skyldes husstøvmider, pollen, hudskæl fra kæledyr samt sporer fra skimmelsvampe.

Hvad sker der med kroppen når den bliver overfølsom?

Overfølsomhedssygdomme betyder at kroppen reagerer anderledes på stoffer end andre mennesker ellers ville gøre. Reaktionen kan ses på som en form for modgift mod de udefrakommende stoffer. Her går kroppens immunforsvar igang og de hvide blodlegemer skaber et stof kaldet IgE-antistof mod det pågældende allergen. Antistoffet sætter sig derefter på kroppens allergiceller og svarer igen, næste gang man udsættes for det udefrakommende allergen. Processen kaldes også for sensibilisering.

Overfølsomhedsreaktionen opstår som sagt hver gang at man udsættes for allergenet. Afhængig af hvor stor en portion kroppen udsættes for, vil den udløse en eller flere overfølsomhedssygdomme så som astma, nældefeber eller høfeber.

Hvordan påvirker allergener kroppen?

Allergener er små proteinstoffer som kommer ind i kroppen og provokerer immunforsvaret til at producere en modgift eller såkaldte antistoffer. Nogle af de hyppigste stoffer som er med til at skabe allergi er:

  • Skimmelsvampe
  • Pelsdyr – f.eks. hund og kat
  • Pollen fra træer og blomster
  • Mad der f.eks. indeholder peanuts, nødder

Allergi kan både komme før eller senere i livet og kan ramme såvel unge som ældre. Idag har op imod 25% af danskere en form for overfølsomhed og tallet er stigende. Der er ikke en endegyldig forklaring hvorfor tallet er stigende. Mange overfølsomhedssygdomme og allergi kan behandles med medicin så som allergi medicin, næsespray, øjendråber, immunterapi m.m. Kontakt derfor din læge hvis du søger rådgivning eller hjælp i form af en behandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *